Поширені помилки оцінки майна

Поширені помилки оцінки майна

Продаж будинку – завдання непросте, але воно не повинне перетворитися в неможливу. Продати можна доволі просто, якщо уникати кількох найбільш поширених помилок.

Найбільш часті помилки з боку продавця лежать в області оцінки вартості будинку. Від вартості залежить чи буде будинок проданий відносно швидко, або затримається на ринку на довгий час. Ціна житла – один з визначальних факторів для покупця нерухомості. Якщо будинок переоцінений, то неважливо, найме продавець кращого агента з нерухомості з найкращим маркетинговим планом, чи ні – будинок буде продаватися довше, ніж міг би. Існує декілька основних помилок ціноутворення, яких продавцеві нерухомості слід уникати.

Чи не одна з перших і найбільш значних, це завищення вартості, щоб залишити можливість для торгу. Багато продавців вважають, що покупець обов’язково налаштований на більш низьку ціну, ніж та, яка запропонована власником. У більшості випадків, це далеко від реальності. Теперішні покупці будинків обізнані і ощадливі. Завдяки Інтернету, дізнатися ціну квартири для споживача можна протягом кількох хвилин і для цього навіть не потрібно виходити з дому.

Якщо будинок чи квартира переоцінені, покупець на них не гляне. Тому , завищивши вартість нерухомості, може статись так, що не буде  з ким торгуватися. Якщо будинок оцінений правильно, ріелтор надасть покупцеві достатню кількість інформації і аргументів, щоб здійснити угоду купівлі-продажу.

Трапляється так, що агент з нерухомості виставляє максимальну ціну на будинок, щоб отримати пропозицію і розширити свій “потфель заказів”. На ринку значна кількість  агентів з нерухомості. Серед них є справжні професіонали, просто фахівці і жахливі в своїй області “фахівці”. А це агенти, які “купують пропозиції”, називаючи продавцеві нереальну грошову суму – просто для того, щоб дістати “лот”. Все це згубно як для агента, так і для продавця. Продавець, який поговорив з трьома агентами і вибрав одного з них виключно з тієї причини, що той позначив найвищу вартість, ніж двоє інших, які не підкріпивши це твердження фактами, робить серйозну помилку. Завдання агента з нерухомості – продавати будинки. Пропонуючи продавцеві виставити свій будинок по нереальній вартості, агент не наближає цю мету, а лише витрачає час – як свій, так і продавця

 

Також поширеним є оцінка будинку без порівняльного ринкового аналізу При призначенні ціни об’єкта нерухомості агент повинен взяти до уваги безліч чинників(напр. транспортна доступність, стан комунікацій, поверховість, зовнішнє довкілля і т.д…). Хороший агент з нерухомості буде проводити години, досліджуючи ринкову інформацію, перед тим, як запропонувати продавцю ціну, за яку його будинок буде виставлений на продаж. Правильний агент з нерухомості обов’язково проведе порівняльний ринковий аналіз нерухомості для визначення або коригування вартості. Багато продавців не знають, що це таке .Агенти часто не пояснюють своїм клієнтам, що таке порівняльний ринковий аналіз і що він включає. І продавець, і ріелтор здійснюють необачний вчинок, відмовившись від цього. Якщо таке дослідження провести коректно, виставлена ​​ціна за будинок виявиться близькою до продажної ринкової, і будинок буде проданий швидко. Завдання ринкового аналізу – визначити реалістичну ціну, за яку можна продати нерухомість в даний час .

 

Помилковим також доволі часто є завищення вартості, тому що у продавця “є час”. Нерідко від продавця можна почути: «Ми не поспішаємо продавати, тому хочемо виставити наш будинок за ціною 100 тисяч. Хоча, як ви і пропонуєте, і ринковий аналіз це показує, вартість будинку – близько 80 тисяч ». Нехай це і непросто, але грамотний агент з нерухомості піде від того, щоб виставляти об’єкт за завищеною ціною. Якщо у продавця є час для продажу, це не означає, що переоцінка – хороша ідея. Пропозиція затримається на ринку, якщо виставити будинок на продаж за завищеною ціною. Нерухомість, яку довго не можуть продати, обростає негативною історією. Покупці починають цікавитися – «що з нею не так?» Цілком ймовірно, що з цим будинком все в порядку – крім того, що продавець запитує нереалістичну ціну.

Тож  можна підвести підсумок: якщо ціна призначена правильно, будинок буде проданий. Якщо вартість будинку вказана коректно, опис будинку максимально точне, фотографії нерухомості відмінної якості, то в перші ж пару тижнів після виставлення на продаж з’явиться кілька заявок на перегляд